Magyar Bajnokság 5. ford. Szent István Kupa

Dátum 2023. augusztus 19.
 

Idén immár 40. alkalommal került megrendezésre a mára hagyománnyá váló Szent István Vitorlázónapok, mely egyben a Magyar Szörf Bajnokság 5. fordulója volt.

A versenyt hetedik alkalommal szervezi és rendezi a Balatonfűzfői Vízisport Centrum. A helyszín pedig a sportegyesület telephelye, mely a szörfös zagykazetta melletti terület. A regisztrációnál minden edző és versenyző egy likrát kapott ajándékba és a szervező egyesület gyümölcsökkel és ásványvízzel kedveskedett a két napos eseményen.

A verseny első napján a megnyitó és kormányosi értekezlet után a versenyrendezőség halasztást jelzett a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. A versenyzők ezt követően a déli kora délutáni órákban szálltak vízre, mivel az előrejelzés által beígért gyengébb szél megérkezett.

A vízre szállást követően 14:40-kor narancs lobogóval kezdődött az első futam. A szél körülmények csak „pumpálós” futam megrendezését tették lehetővé, mivel 4-4,5 kts fújt.

A következő futamra megélénkült kicsit a szél, szórványosan 7 kts-t is lehetett mérni, de az átlag 5,2 kts volt. A rendezőség még egy futamot rendezett. A tengely 175 fok volt, a pálya hossza a RB-nak 400, a Technonak 350 m lett.

A versenyzők kimerülten, de elégedetten fogadták a nap végét, amikor is a Susogó étterem felszolgálta nekik a jól megérdemelt vacsorát.

A második napon a meteorológiai előrejelzések nagyon gyenge szelet jósoltak, ami be is következett. Kovács Gyuri többször kiment szelet mérni, mivel voltak bíztató jelek, de sajnos a szélerő nem haladta meg a 3,5 kts-t. 14:30-kor az utolsó méréseket végeztük, itt bíztató volt a helyzet, mivel a Katamaránok Almádiban 4,5-5 kts-ben két rövid futamot is ki tudtak erőltetni. A fűzfői öbölbe viszont nem jutott el ennyi szél, és bár napi csúcsot mértünk 3,8 kts, de nem volt elég a versenyrendezéshez.

Mind a Raceboard-nak mind a Techno 293 szörf osztályoknak 2 futam került megrendezésre a fűzfői öbölben, ahol a versenyzők ismét találkozhattak az öböl minden jellegzetességével. Szép helyszínen a kifutáshoz szükséges parttól nem távol, de idén nem forgolódós szélben kerültek a futamok megrendezésre.

A díjátadón a 40 éves Szent István Kupa alapítója, Wolf Gábor adta át a díjakat. Köszönet a Nemzeti Együttműködési Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, hogy támogatásukkal létrejöhetett az esemény. Idén a legjobbak szabálykönyvet (RRS) és vízhatlan tokot kaptak ajándékba a megérdemelt érmeken felül. Idén a Szent István vándorkupára Bósza Bori és Gerlits Kristóf nevei kerültek fel, akik egy évig csodálhatják a dicsőségfalukon.

Pár mondat a rendező klubról:

A Balatonfűzfői Vízisport Centrum egy nemrég alakult klub, ami kifejezetten jolle - és szabadidős vitorlázásra, illetve egyéb vízi sporttevékenység művelésére jött létre. Egyik fő célunk egy aktív vízisporttal kapcsolatos élet létrehozása és fellendítése a sétány melletti Zagykazettán, a szomszédos Szörfegyesülettel együttműködve.

Köszönet az együttműködésért:

  • Balatonfűzfő Szörf Klub
  • Magyar Szörf Szövetség
  • Balatonfűzfő Város Önkormányzata
  • Tramontana Yacht Club Egyesület
  • Nemzeti Együttműködési Alap, BGA Zrt.
  • Procelero Sport Egyesület

Balatonfűzfő, 2023-08-20.

Farkas Péter IRO
BVC – Főrendező