Magyar Bajnokság 6. ford. Szent István Kupa

Dátum 2022. szeptember 24.

Idén immár 41. alkalommal került megrendezésre a mára hagyománnyá váló Szent István Vitorlázónapok, mely egyben a Magyar Szörf Bajnokság 6. fordulója volt. 

A versenyt hetedik alkalommal szervezi és rendezi a Balatonfűzfői Vízisport Centrum. A helyszín pedig a sportegyesület telephelye, mely a szörfös zagykazetta melletti terület.

A szörfözésre kifejezetten alkalmas Fűzfői Öböl kedvelt versenyhelyszín, bár a szélviszonyok csak a Raceboard, és a Techno osztályoknak adott lehetőséget futamrendezésre, de a FOIL osztálynak is megpróbált a versenyrendezőség futamot tartani.

A verseny első napján a megnyitó és kormányosi értekezlet után, a versenyrendezőség halasztást jelzett a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. A versenyzők ezt követően délután 1 óra magasságában szálltak vízre, mivel az előrejelzés által beígért szél megérkezett.

A vízre szállást követően nagyon kellemes 10-12 csomóra erősödött a szél, így az első futam megrendezésre került a Raceboard és Techno osztályok számára.

A második futamra már csökkent a szélerő, 6-7 csomó fújt, amiben 2 futamot sikerült megrendezni. A harmadik futamra sajnos már nem maradt szél, így a versenyzők kimerülten, de elégedetten fogadták a nap végét, amikor a parton felszolgálta nekik a jól megérdemelt vacsorát.

A második napon a meteorológiai előrejelzések folyamatosan erősödő szelet ígértek, így az eredeti rajt időponthoz képest egy órával korábban, 8:30-kor szállt vízre az IQ FOIL osztály.

Az első futam figyelmeztető jelzésénél stabil 12-csomós szelet mért a versenyrendezőség, így folytatódott a rajteljárás. A rajtot követően sajnos csökkent a szélerő, ennek eredményeképp a mezőny nagy része már nem tudott kiemelkedni a vízből, ezért a versenyrendezőség félbeszakította a futamot.

A csökkenő szélviszonyokat figyelembe véve, a versenyrendezőség szlalom pályát tűzött a foil osztálynak, de a rajtot követően tovább csökkent a szélerő, így ezt a futamot is félbe kellett szakítani. Az előrejelzés alapján és a mért adatokhoz igazodva a versenyrendezőség parti halasztást jelzett a Foil osztály számára, és a Techno, Raceboard osztályokat hozta ki a vízre.

A Techno, Raceboard osztálynak 6-7 csomós szélben indított a versenyrendezőség futamot, amit késöbb pályarövidítéssel futtatott be a tovább csökkenő szél miatt. Rövid várakozás után a szél továbbra se érte el az alsó határt, így az előrejelzés, és a gyerekek kimerültségét figyelembe véve AP-A Lobogók kitűzésével jelezte a verseny végét.

A díjátadón a nemzetközi Techno 293 osztály elnökségi tagja, és Szörfös Olimpikon Cholnoky Sára és a szervezők nevében Ralovich Dávid a verseny főrendezője adták át a díjakat.

Pár mondat a rendező klubról:

A Balatonfűzfői Vízisport Centrum egy nemrég alakult klub, ami kifejezetten jolle - és szabadidős vitorlázásra, illetve egyéb vízi sporttevékenység művelésére jött létre. Egyik fő célunk egy aktív vízisporttal kapcsolatos élet létrehozása és fellendítése a sétány melletti Zagykazettán, a szomszédos Szörfegyesülettel együttműködve.

Balatonfűzfő: 2022-09-26.

Ralovich Dávid
BVC – Főrendező