MAGYAR HIMNUSSZAL KEZDŐDÖTT A DÍJÁTADÓ

Az indulók és a szervezők egy óriási gyros-partival, majd a klub területén összegyűlve jókedélyű díjátadóval zárták le a balatonföldvári Techno 293 Szörf Világbajnokságot, miután pénteken kitartott a szél annyira, hogy meg tudták rendezni a hiányzó futamokat.

A verseny egyik legjobb teljesítménye a görög Danai Anagnostou nevéhez fűződik, aki nyolc futamot nyert meg, és magabiztosan szerezte meg a világbajnoki címet az U17-es lányok között.

"Szerintem a változatos szél volt az oka, hogy ilyen jól szerepeltem, stabilnak érzem magam minden szélben, ami itt naponta változott. Sikerült nagyon jól kezdenem, így rögtön megszereztem az előnyt - fogalmazott a győztes, aki szerint a görögök azért ennyire jók ebben a kategóriában, mert sokat edzenek, szenvedélyesen szeretik a szörföt, és Görögország egyébként is híres a jó szeléről. - Tavaly második lettem a T293 világbajnokságon, ezúttal az első hely volt a határozott célom. Mindent beleadtam minden futamon, a munka pedig kifizetődött. Mivel tengeren edzem, nem volt semmi előnyöm vagy hátrányom a többi lánnyal szemben. Imádom ezt a helyet, és nemcsak azért fogok jó emlékeket őrizni Magyarországról, mert világbajnok lettem, hanem mert gyönyörű hely, ahol nagyon közel van a természet. Először járok itt, de remélem nem utoljára."

Az utolsó napon a jó magyar eredmények sem maradtak el, igaz, az U19-es kategóriában Gerlits Kristóf egy hajszállal maradt le az éremről, pontazonossággal végzett olasz ellenfele mögött a negyedik helyen, mert rosszabb volt a kieső futama. A lányoknál Bósza Bori elképesztő utolsó napot produkált, mindhárom futamában a második helyen végzett, így megszerezte a harmadik helyet a korosztályában.

"A csütörtöki napom nagyon rosszul sikerült, a harmadik helyről lecsúsztam hatodikra az U19-es kategóriában - emlékezett vissza. - Este túl kellett lépnem ezen mentálisan, mert tudtam, hogy van még egy nap, és fókuszálnom kell. Péntek reggel úgy keltem fel, hogy bármi történik, én boldog leszek, és sikerült stressz nélkül odaállnom a rajtvonalra. Magabiztosan rajtoltam, és másodikként zártam az első futamot, ami motivációs lökést a második futamhoz, amelyben szintén a második lettem, az egész olyan volt, mint egy láncreakció. Óriási nyomás volt itthon versenyezni, végig azt éreztem, hogy bizonyítanom kell, pedig senki nem helyezett rám nyomást, tudtam, hogy mindenki büszke lesz rám, bárhol is végzek. Én tettem magamra terhet. Itt volt az összes ember, akivel felnőttem, akinek sok mindent köszönhetek, ezért jól akartam teljesíteni. Nagyon jó élményeim vannak a világbajnokságról, ilyet nem fogok még egyszer átélni, annál a klubnál, ahol felnőttem, ahol megtanultam járni. Rengeteg barátom van itt a nemzetközi mezőnyből, akikkel hat éve utazzuk körbe a világot, kicsit szürreális volt itt látni őket Balatonföldváron. Nagyon megható volt az elejétől a végéig. Voltak jobb és rosszabb napjaim, az egész egy hullámvasút volt, de összességében nagyon élveztem."

Az esti díjátadó a magyar himnusszal kezdődött, Körtvélyesi Antal ugyanis magasan a legjobb versenyző lett az U13-as kategóriában azok között, akik 5.0-s vitorlával versenyeztek. Végül összesítésben a negyedik lett, de az utolsó versenynap mind a három futamon a komplett mezőnyt megelőzte. Még egy magyar eredménynek örülhettünk a legkisebbek között, ugyanekkora vitorlával Jessica Roman a második helyen végzett a lányok között.

"A dobogót szerettem volna elérni, de nem sikerült, a három spanyol versenyző előttem maradt, elég jól mennek - mondta Körtvélyesi Antal. - Hátszélben nagyon sokat számít a nagyobb vitorla, az 5.0-ással inkább foilozni szoktak, és nagyon élesen lehet vele menni. A rajtjaim jók voltak, és onnantól elég jól meg tudtam oldani. Ez a második világbajnokságom, nagyon nagy élmény volt."

Az U17-es fiúknál komplett görög, az U15-ös lányok között és az összesített U13-as kategóriában színtiszta spanyol dobogó született. Az érmeseket az edzőik a vállukon vitték ki a pódiumra az esti díjátadón, a legnagyobb ovációt a hazai pályán versenyző, az U19-ben bronzérmes Bósza Bori kapta, őt és Körtvélyesi Antalt is a társak hozták ki a vállukon, egy szörfdeszkán.

 

T293 SZÖRF VILÁGBAJNOKSÁG 2024, VÉGEREDMÉNY:

 

TECHNO PLUS, FÉRFIAK:

Világbajnok: Yuma Saito (Japán) 43

  1. Minas Koutelas (Görögország) 58
  2. Daiki Mishiba (Japán) 116

 

U19, FÉRFIAK:

Világbajnok: Minas Koutelas (Görögország) 58

  1. Aris Panagopoulos (Görögország) 77
  2. Michael Andergassen (Olaszország) 87
  3. Gerlits Kristóf (Magyarország) 87

 

TECHNO PLUS, NŐK:

Világbajnok: Teresa Medde (Olaszország) 44

  1. Nefeli Anagnostou (Görögország) 45
  2. Kristyna Chalupníková (Csehország) 67

 

U19, NŐK:

Világbajnok: Teresa Medde (Olaszország) 44

  1. Nefeli Anagnostou (Görögország) 45
  2. Bósza Bori (Magyarország) 106

 

U17, FIÚK:

Világbajnok: Panagiotis Ioannou (Görögország) 18

  1. Agapitos Michalis Stamatoulakis (Görögország) 40
  2. Pavlos Kallitsis Alagkiozian (Görögország) 44

...9. Jancsó Kristóf (Magyarország) 110

 

U17, LÁNYOK:

Világbajnok: Danai Anagnostou (Görögország) 23

  1. Martina Bárbara Tor (Spanyolország) 48
  2. Defne Egrilmez (Törökország) 56

...15. Sári Viktória (Magyarország) 185

 

U15, FIÚK:

Világbajnok: Evangelos Kyriazakos (Görögország) 61

  1. Georgios Kanellopoulos (Görögország) 75
  2. Spiros Monastiriotis (Olaszország) 85

...25. Takáts Rajmund (Magyarország) 305

 

U15, LÁNYOK:

Világbajnok: Olivia Sánchez Moral (Spanyolország) 24

  1. Lindia Miel Pousa Dios (Spanyolország) 31
  2. Mia Berazategui (Spanyolország) 55

...5. Gádorfalvi Dalma (Magyarország) 103

 

U13:

Világbajnok: Joshua Castro Jurek (Spanyolország) 41

  1. Biel Martorell Blasco (Spanyolország) 51
  2. Joan Servera (Spanyolország) 60
  3. Körtvélyesi Antal (Magyarország) 74*

* 5.0.s vitorlával

 

Fotók: Szabó-Jilek Ádám

Az esemény hivatalos honlapja: https://worlds2024.techno293.org/