Körtvélyesi Antal két nap után érmes pozícióban!

A szél nem lett erősebb a Suzuki Techno293 Szörf Világbajnokság második napján, inkább kiszámíthatatlanabb, így a versenyzés sokkal nagyobb kihívások elé állította a szörfösöket, a szél gyakran fordult meg, így a mezőny sorrendje is könnyen megváltozott. Akadt azonban, akit nem zavartak meg a körülmények.

„A kilátás csodálatos, az időjárás jó, valójában ez a kedvenc szelem, és nagyon jó itt versenyezni - mondta a japán Daiki Mishiba, aki hat futam után a férfiak között az első helyen áll a T293 Plus versenyszámban. - Az első két nap nagyon nehéz volt, sokat pumpáltunk, de a japán szörfösök szeretik ezt. Gyakran gyakorlok a japán Hyoko-tavon, ami nagyon hasonlít a Balatonra, a vízfelszín nyugodt, kicsik a hullámok. A célom egyértelmű, világbajnok akarok lenni!”

Ugyanebben a kategóriában Gerlits Kristóf már az első vesenynapon is nagyszerűen szörfözött, két futamot is megnyert, igaz, az elsőt végül korai rajt miatt érvénytelenítették. A magyar versenyző így is a 6. helyre jött fel, miután 5., 8. és 9. lett a futamaiban a második napon.

"Az első két nap jól versenyzetem a körülményekhez képest, az első nap gyengébb, de stabilabb volt a szél, kedden össze-vissza forgott, emiatt nehezebb volt versenyezni. Hétfőn mérges voltam a korai rajt miatt, de lapoznom kellett, és fejben úgy odaállni a következő futamra, mintha meg sem történt volna. A második nap csak előrébb tudtam kerülni, célul azt tűztem ki, hogy minden futamban minél előbb legyek - mondta a Techno Plusban versenyző U19-es Gerlits. - A világbajnokságon a dobogót szeretném megcélozni, az a legnagyobb álmom, de sok kemény ellenfél van a mezőnyben. Szerintem nagy előny nekünk, magyaroknak, hogy a Balatonon szörfözünk, láttam meglepődött arcokat az ellenfelek között!"

A magyar lányok közül a keddi versenynap egyik legjobb teljesítménye Bósza Bóri nevéhez fűzödött, aki egy nyolcadik és egy kilencedik helyet csípett meg a nap végén, így összetettben őrzi 13. helyét. Úgy gondolja, nem indult jól a versenye, azt hitte, gyenge szélben jobban fog teljesíteni, és kicsit csalódott is volt az első nap után, hiszen a világbajnokság előtt a dobogót tűzte ki célul.

"Úgy éreztem, nem voltam ott fejben, így az volt a célom, hogy végre megérkezzek a versenyre és felfogjam, attól függetlenül, hogy hazai pálya, és itt nőttem fel ezen a vízen, attól ez még egy világbajnokság - mondta Bósza Bori. - A második nap jó rajttal kezdtem, de verseny közben egyszer csak száz fokot fordult a szél, és több mint húsz versenyző bejött elém, akik addig mögöttem jöttek. A második futamban a szél átfordult keletire, amit nagyon szeretek és ismerek, mert a legtöbbször az fúj Földváron. Két napon vagyunk túl, a keresztbeverések miatt még bármi lehet, de igyekszem reálisan gondolkozni. Jó lenne dobogóra állni, de reálisabb cél az, hogy a legjobb ötben végezzek."

Az U17-es fiú korosztályban az első naphoz képest nem változott az élmezőny, Jancsó Kristóf továbbra is őrzi a negyedik helyet a görög trió mögött. Peru ötfős csapata több mint tízezer kilomterről érkezett hazánkba, a Balaton partjára, hogy fiatal versenyzői összemérjék az erejüket a korosztály legjobb szörföseivel. Az egyik legeredményesebb versenyzőjük a világbajnokságon Bruno Mariano Mendoza Orihuela, aki 29. helyen áll az U17-es fiúk 58 fős mezőnyében.

"A Balaton más, mint a tenger, a szél hasonló, de a víz nem sós, így a deszka is másképp reagál rá - fogalmazott a perui. - Otthon, ahol gyakorlok, majdnem olyan, mint egy tó, egy öböl és a hullámok is majdnem ugyanolyanok. Nagyon élvezem a versenyeket, Peruban körülbelül tíz ember van, akikkel gyakorolhatok és versenyezhetek, de itt nagyon sokan vannak és mindenki versenyezni akar, egyszerűen imádom! Az U17-es kategória első felében szeretnék végezni és tanulni jöttem a többiektől. Magyarország annyira más, mint Latin-Amerika, az emberek tisztelettudóak, úgy érzem, mintha egy másik világban lennék. Csodálatos hely, és tetszik, ahogy a világbajnokságot megszervezték."

Az U13 korosztályban Körtvélyesi Antal fantasztikus versenyzéssel a 3. helyen várja a folytatást a 72 fős mezőnyben!

 

EREDMÉNYEK A 2. NAP UTÁN:

 

TECHNO PLUS FÉRFIAK:

  1. Daiki Mishiba (japán)
  2. Aris Panagopoulos (görög)
  3. Daigo Komatsu (japán)

...6. Gerlits Kristóf (magyar)

 

TECHNO PLUS, NŐK:

  1. Teres Medde (olasz)
  2. Nefeli Anagnostou (görög)
  3. Misaki Iwaya (japán)

...13. Bósza Bori (magyar)

 

U17, FIÚK:

  1. Panagiotis Ioannou (görög)
  2. Agapitos Michalis Stamatoulakis (görög)
  3. Pavlos Kallitsis Alagkiozian (görög)
  4. Jancsó Kristóf (magyar)

 

U17, LÁNYOK:

  1. Danai Anagnostou (görög)
  2. Charline Quercy (francia)
  3. Martina Bárbara Tor (spanyol)

...11. Sári Viktória (magyar)

 

U15, FIÚK:

  1. Evangelos Kyriazakos (görög)
  2. Alessandro La Sala (olasz)
  3. Yoav Marom (izraeli)

...24. Takáts Rajmund (magyar)

 

U15, LÁNYOK:

  1. Lindia Miel Pousa Dios (spanyol)
  2. Olivia Sánchez Moral (spanyol)
  3. Yaara Kately (izraeli)
  4. Gádorfalvi Dalma (magyar)

 

U13:

  1. Biel Martorell Blasco (spanyol)
  2. Joshua Castro Jurek (spanyol)
  3. Körtvélyesi Antal (magyar)

 

Fotók: Szabó-Jilek Ádám

Az esemény hivatalos honlapja: https://worlds2024.techno293.org/