Véget ért a 2023-as hágai World Sailing olimpiai kvalifikációs világbajnokság, melyen Szentiványi Sára, Sánta Bence és Bors Máté képviselte hazánkat IQFoil hajóosztályban. Az ötkarikás játékok után ez a a második legrangosabb verseny az olimpiai és paralimpiai hajóosztályokat tekintve.

A magyar csapatból Sánta Bence 76. helyen végzett, amivel indulási jogot szerzett a jövő évi lanzarottei kvalifikációs vb-re. Bors Máté valamit Szentiványi Sára egyaránt a 86. helyen fejezték be versenyt a 93 férfi, valamint 88 fős női mezőnyben. 
 
Három nappal korábban érkeztünk a helyszínre, ahol a motoros vízrebocsátása, valamit a felszerelések elhelyezése után 2 nap edzés következett. A helyi szabályoknak megfelelően erre 11 és délután 3 óra között kerítettünk sort, remek körülmények között. Az Északi-tengeren tapasztalható erős áramlás a hely egyik specialitása, mellyel a futamok közben is számolnunk kellett, igaz gyors hajóosztály lévén kevésbé volt számottevő, mint az ILCA-s vagy 470-es egységeknek. 
 
Az első versenynapon folyamatosan gyengülő side shore szélben rendeztek 4 szlalom futamot a férfiaknak, míg a női mezőnyre a közben megfogyatkozott szélben csak néhány rajtpróbálkozás várt.
 
Második nap a hölgyek kezdtek pályaversennyel, majd a férfiaknak is jutott 1 darab krajc-hátszeles futam, után a gyengülő szélben szlalomra váltottak.
 
Harmadik nap a lányok ismét pályaversenyen mérhették össze tudásukat, a fiúkra hosszú halasztás várt a parton, majd késő délután rájuk is sor került és 10-12 csomós szélben naplementéig versenyeztek a szlalom pályán.
 
A negyedik napon közepesen erős szélben (12-15 csomó) mindkét mezőnyre 5 futamnyi pályaversenyzés várt. 
 
Az ötödik napon szél hiányában nem tudott a foilos mezőny vízre menni, így a medal racebe nem jutott versenyzők számára véget ért az összevont vb, míg a legjobb 10 férfi és női szörfös szombaton az éremfutamokon döntik el egymás között a végső sorrendet.
 
Ezen a világbajnokságon lehetett előszőr megszerezni a 2024. évi nyári olimpiai játékokra való indulási jogot.
 
A férfiaknál kvótát szerzett nemzetek (a rendező Franciaország mellett): Olaszország, Németország, Hollandia, Ausztrália, Izrael, Új-Zéland, Egyesült Királyság, Spanyolország, Lengyelország, Brazília és Svájc.
 
A nőknél (ugyancsak a franciák mellett) Egyesült Királyság, Izrael, Olaszország, Kína, Norvégia, Mexikó, Hollandia, Spanyolország, Horvátország, Lengyelország és Új-Zéland.
 
A magyar versenyzőknek még két lehetőségük lesz kvótát szerezni a párizsi olimpiára.
 
IQFoilosaink mellett Érdi Máriáért, Vadnai Jonatánért, valamit Vadnai Benjaminért szoríthattunk a héten. Mári a 2. helyről várja az éremfutamot, neki innen is sok szerencsét kívánunk!
 
Az eredmények a következő linken tekinthetők meg:
 
A verseny hivatalos weblapja: