Simon Hanna ismét az élmezőnyben!

Ifjú titánjaink szép sikereket értek el a garda-tavi Európa-bajnokságon.

Simon Hanna 4. U17 lány kategóriában!

A Rip Curl Kupa (júius 24-25.) után a válogatott és pár lelkes új foilos fiatal Cholnoky Sárával útra keltek a Garda-tóra, hogy az Európa-bajnokság előtt hangolódjanak a versenyre.

A practice race-re már Utassy Loránd szövetségi kapitány, egyben az ifjúsági iQFoil Osztályszövetség elnöke is csatlakozott a magyar csapathoz.

Az U17-es csapat: Simon Hanna, Bósza Bori, Mihálkó Máté, Álló Viktor, Gerlits Kristóf, Varju Szilveszter

Az U19-es csapat: Kossovics Máté, Szabó Marcell (Schneider Milán lesérült)

A versenyen összesen 422 versenyző indult 36 országból, ami eddigi rekordnak számító, amióta létrejött az osztály.

A versenyen elsősorban a délutáni szélre alapozott a rendezőség, így az utolsó előtti napot kivéve erre próbáltunk koncentrálni. 

A hét folyamán tudtunk szlalomozni, pályaversenyezni, és még a maratoni futamot is sikerült lebonyolítani.

Hozzá kell tenni, hogy a versenyrendezés nem mindig állt a helyzet magaslatán, előfordult, hogy a GPS-es bóják lemerültek futamok közben, illetve a versenyrendező hajók rögzítése nem volt tökéletesen megoldva, ami sokszor jelentős halasztásokat okozott.

Simon Hanna 8. helyen jutott be a medal race-be, miután az utolsó előtti versenynapon a maraton futam rajtja során óriásit ütközött egy francia U19-es fiúval, aki mint egy rakéta lőtte be magát a lány mezőny közepébe. Ugyan ő is versenyben volt, de természetesen az óvástárgyalás során megállapították, hogy sportszerűtlen magatartás miatt nem csupán diszkvalifikálják, hanem kiejthetetlen büntetést kap.

Az éremfutamban Simon Hanna a középdöntőben bravúros versenyzéssel 2. helyen végzett, így bejutott az elődöntőbe. Drámai elődöntő során a török versenyző kockáztatott, ami bejött neki, elszakadt a mezőnytől, növelte az előnyét a pálya bal oldalát krajcban, a másik 3 lánynak pedig lepörgött a szél a sziklánál. Simon Hanna ebben a futamban 3. helyen végzett, így összetettben a 4. helyre jött fel.

Bósza Borinak az első nemzetközi iQFoil versenye volt, néhány hónapja kezdett el foilozni, de napról napra fejlődött és szépen helytállt az U17-es mezőnyben. Az első futamot leszámítva mindegyiket tudta teljesíteni, 53. helyen végzett 66 szörfös között. 

Az U17-es fiú mezőny volt a legnépesebb kategória (153 fő), ahol 4 magyar fiú versenyzőnk mérte össze tudását.

Mihálkó Máté volt a legeredményesebb (90. hely), aki már rutinos versenyzőnek mondható, mivel a tavalyi iQFoil világversenyeken is részt vett. Az utolsó napon két harmadik hellyel is megmutatta tudását a szlalom futamok során, így a VB-n egyértelműen az arany csoport lesz a cél, az immáron 'A' keret szintet futott versenyzőnek.

Gerlits Kristóf 135. helyen végzett, szintén újoncként, mint csapattársai Álló Viktor (141.) és Varju Szilveszter (144.) is most debütáltak. Viktor még U15-ös, így két szezonja van az U17es mezőnyben.

Kossovics Máté rangidősnek számít az U19-es mezőnyben, idén több felnőtt versenyen is indult, így sok versenyrutint szerzett, ami meg is látszott a versenyzésén. Most először jutott be arany csoportba, de nem ijedt meg a feladattól, napról-napra lépett fel a tabellán, végül 50. helyen zárt 145 szörfös közül. A kis hibák és egy ütközés miatt még maradt benne kb. 10 hely, de az őszi világbajnokságon tud majd bizonyítani!
 
Szabó Marcell kicsit később kezdte a foilozást, mint a többiek. A tavalyi VB-n már kipróbálta magát, azóta rengeteget fejlődött és gyorsult. Az ezüst csoportban utolsó nap egy futamgyőzelemmel zárta a napot, így összetettben a 93. helyen végzett.

 

A díjátadón Svein Rasmussen, a Starboard tulajdonosa és alapítója is beszédet mondott és felhívta a fiatalok figyelmét a környezettudatos életmódra. Utána Jim Drake, a szörf feltalálójának fia is felszólalt, aki arról beszélt, hogy milyen fontos családi sportág a szörfözés és jó látni, hogy ennyi fiatal részt vesz az iQFoil versenyeken.

A díjakat Utassy Loránd adta át a záró ceremónián.

Gratulálunk mindenkinek!

Eredmények:

https://iqyjeuropeans2023torbole.sailti.com/en/default/races/race-resultsall

 Fotók:

https://iqfoilclass.photoshelter.com/gallery-collection/iQFOiL-Y-J-Europeans/C0000T4M_o3OeaNk