Varga István (1926.09.27. - 2022.08.30.)

Mi szörfösök most megállunk egy percre, elcsendesedünk, meghajtjuk fejünket.
Augusztus 30-án délután 2 órakor életének 96-ik évében elhunyt Varga István, a világ legidősebb szörföse, mindenki Pista bácsija.
Pista bácsi is későn kezdte a szörfözést, mint megannyian. Mindig vízszerető ember volt, fiatal korában kajakozott, veje Tornádóján próbálkozott először, aztán úgy belelendült, hogy 1986-ban saját szörföt vett. Kezdetben az Omszki tavon, később pedig Gárdonyban szörfözött. Hűséges felesége, Vera néni mindenhová követte. Jártak Orebicsben, Podersdorfban, Pároson és a nyarakat rendszerint a Garda-tavon töltötték. Miközben Pista bácsi szörfözött, Vera néni üldögél a kocsiban, olvasott, rádiót hallgatott, felügyelt a parton hagyott szerelésre. Végül Gárdonyban, a tó közelében telepedtek le.
Pista bácsi szörfszenvedélye mindent felülmúlt. Előfordult, hogy februárban kezdte a szezont, a Velencei-tavon még jégtáblák úsztak a Nagytisztáson, de partközelben már a 3-4 fokos vízben siklott fel-alá. Sosem érdekelte a luxus. Úgy ment el a Gardára szörfözni, hogy a felesége bent aludt a kocsiban, Pista bácsi meg a kocsi mellett. Ha nagyon hideg volt, akkor bebújt az összeszerelt vitorla alá.
Pista bácsi csakhamar legendává vált a Velencei-tó partján. A Hajó magazin cikke kapcsán figyelt fel rá Pszotka Ede, a Mistrál képviselője, aki számára Pista bácsi szimbóluma volt a magyar szörfsportnak, hite, kitartása arra sarkalta, hogy megajándékozza egy vadonatúj szörfszereléssel. Az eseményt 72. születésnapjára időzítettük, és a Petőfi rádió Szörfmagazin c. műsorában élő adásban jelentettük be. Még most is fülembe cseng Pista bácsi meglepetéstől elcsukló hangja a telefonban. A szerelést Ede ígérete szerint minden évben új modellre cserélte. Még most is hallom, amikor Pista bácsi odaszól Edének. „Aztán jól gondold meg, mert sokáig fogok élni.”
80-ik születésnapján még arról ábrándozott, hogy megtanul kite-ozni. Kapott is egy ajánlatot Lazsádi Lacitól. „Pista bácsi! - ha megtanulsz kite-ozni, kapsz tőlem egy komplett szerelést.” - vetette oda Lazsádi. Pista bácsi még zsörtölődött is egy kicsit, - későn jött az ajánlat-, mert éppen akkor jött vissza a horvát tengerpartról, ahol ideálisak voltak a körülmények tanuláshoz.
85 éves volt, amikor egy cikk jelent meg róla az angol Boards magazinban. Az írás végén a szerkesztő felhívta az olvasók figyelmét, hogy írjon az, aki Pista bácsinál idősebb szörföst ismer. Senki sem jelentkezett. Így jogos a feltételezés, hogy Pista bácsi volt a világ legidősebb aktív szörföse.
Végül 90 éves korában végleg letette a szörfdeszkát. Születésnapját mintegy félszázan ünnepeltük a Velencei-tó partján egy nosztalgia Szörfmagazin keretében. A Magyar Szörf Szövetség életmű díjjal jutalmazta és örökös tagjává választotta.
A szörfnélküli élet sem volt unalmas számára. Rendszeresen lejárt a Velencei tóra kis camping biciklijével, amit később egy elektromos mopedre váltott. Sokat ücsörgött a parton és nézte a vizet, meg a szörfösöket. Gyakran meglátogattam kis házában, a VIII. utcában. Felidéztük a régi időket. Boldog volt és elégedett.
Kedves Pista bácsi! Köszönjük, hogy közöttünk jártál és egy ideig a mienk lehettél!
Hiányozni fogsz! Ég veled, nyugodj békében!
Szöveg és fotók: Tóth László