Augusztus 17-22. között került megrendezésre az első iQFoil Világbajnokság a svájci Silvaplana tavon, 1815 méter magasan. A tó sajátossága, hogy a Maloja nevezetű termikus szél fúj szinte minden nap. A verseny 20 futamra volt kiírva, végül a hölgyek 17 futamot, a férfiak 14 futamot teljesítettek 6 nap alatt.
 
Szövetségi kapitány, Utassy Loránd beszámolója a versenyről, aki ezúttal a partról segítette a versenyzőket, ugyanis a tó méretéből fakadóan motorcsónakkal tilos vízre szállni az edzőknek, ugyanakkor a partközelben történik a verseny, így mindent tökéletesen tudnak követni mind az edzők, mind a nézők:
"Gyakorlatilag reális eredmények születtek az IQ VB-n, Cholnoky Sára a Tokiói olimpia után 1 héttel állt fel újra az új olimpiai felszerelésre, egy pár nap edzőtábor után indult el a vb-n. Nem volt elvárható a kimagasló szereplés, hisz egy teljesen másik osztályban készült és versenyzett az elmúlt időszakban. Ez idő alatt a többiek, akik nem vettek részt az olimpián gőzerővel tudtak készülni.
Előre én 50-60 %-ba vártam, ami így is lett. Ez most reális eredmény. Az utolsó futamokban már sokkal magabizotosabban rajtolt és versenyzett. Bors Máté és Sánta Bence 70 % körüli eredménye is reális, sőt a mezőny erősségéhez képest jónak mondható. Egy év alatt hatalmasat fejlődött mindenki. A srácok azért 30-40 pontot sajnos hagytak magukban.
Misi a mezőny legfiatalabb versenyzője volt (14 évesen), de nagyon komolyan odatette magát és volt több kimagaslóan jó rajtja is. Természetesen nem tudta tartani előnyét a futamok végéig, de ebben a mezőnyben megállta a helyét, a következő években lesz alkalma felzárkózni."
A verseny dupla francia győzelemmel zárult, a hölgyeknél a tavalyi európa bajnok Helene Noesmoen magabiztosan nyert, míg a férfiaknál az utolsó pillanatig kiélezett versenyben a világ leggyorsabb foil szörföse, Nicolas Goyard állhatott fel a dobogó legfelső fokára.
Idén még felnőtt Európa Bajnokságot rendeznek iQFoil osztályban, amit a 2024-es olimpia helyszínén, a franciaországi Marseilleben fognak megrendezni október végén.
Eredmények:
Férfi
Női