Beszámoló
A magyar csapatot 3 versenyző (Cholnoky Sára 14., Bors Máté 67., Morvai Bálint 96.) képviselte az első "Világbajnokságon". A helyzetre való tekintettel átnevezték a versenyet "International Games"-re, de a versenyre számos országból érkeztek résztvevők, összesen 118 férfi és 66 női induló mérte össze tudását. A csapatot Utassy Loránd szövetségi kapitány segítette. (Sánta Bence végül nem indult a versenyen, neki még a novemberi RSX olimpiai kvalifikációra kell összpontosítania.)
 
Az új olimpiai osztály (IQ Foil) érdekessége, hogy többféle versenyformát ötvöznek egy verseny alatt.
 
9 pályaverseny futam "course racing", 3 szlalom és 1 marathon (ami duplán számít) került megrendezésre az 5 nap folyamán, ahol a 4. napon rossz időjárás miatt nem sikerült futamot rendezni.
A világ összes szörf versenyzőjét összegyűjti az iQ Foil osztály, ugyanis a PWA-s versenyzőktől elkezdve a freestyleosokon át az RS:X-esekig mindenki részt vett a versenyen.
 
A magyar versenyzők egy hetet tudtak a verseny helyszínén, Campione-ban edzeni, mely a Garda-tónak a leghullámosabb része, reggelente általában 25 csomós északi szél fújt, délután 10-12 csomós déli szél volt a jellemző.
 
Szerencsére sikerült szinte minden versenyhelyzetet begyakorolni, így felkészültebben lehetett megkezdeni a versenyzést, mint a svájci Európa-bajnokság előtt. Azt hozzá kell tenni, hogy a nemzetközi szinvonal is hihetetlen tempóban javult és még több nemzet képviseltette magát.
 
Mindhárom versenyzőnek nehezen indult a hét, de szép fokozatosan belejöttek és javultak az eredmények. Sasi az utolsó futamával megmutatta, hogy legközelebb ismét számolhatnak vele a Medal Race-ben (TOP 12), ahonnan akár az éremszerzés is lehetséges az utolsó napon. Sokat tanult mindenki a beállításokkal kapcsolatban, a verseny előtt lehetőség volt egy komoly továbbképzésen is részt venni, ahol még több kulisszatitkot árultak el és ki is lehetett próbálni a junior, ifi és felnőtt felszereléseket is. (Kossovics Máté és Utassy Loránd vett részt.)
Bors Máté végig koncentráltan versenyzett és leste milyen apró finomhangolással lehet még többet kihozni magából és a felszerelésből. Gyakorlatilag napról napra egyre jobban ment, volt, hogy aranycsoportos helyen állt. A verseny előtt a reális cél a 60% körüli eredmény volt, amit magabiztosan teljesített is. A továbbiakban egyértelműen az aranycsoportba kerülés lesz a cél. Morvai Bálint a rajtoknál egyre bátrabban mert odaállni, aminek meg is lett az eredménye például szlalomban volt olyan heat, ahol sikerült bekerülnie a legjobb 12-be, ami figyelemre méltó eredmény. Nála, hisz még csak 17 éves hiányzik a versenyrutin, nem beszélve arról, hogy PWA-s világsztárok között azért nehéz hiba nélkül helytállni.. Jó úton halad és korosztályában szép sikerek várnak rá.
 
UL