Idén immár 37. alkalommal került megrendezésre a mára hagyománnyá váló Szent István Vitorlázó napok, mely a magyar szörf bajnokság 5., egyben utolsó fordulója. A verseny helyszíne Balatonfűzfő- Zagykazetta.

 

Bár a szörfözésre kifejezetten alkalmas Fűzfői Öböl kedvelt versenyhelyszín, sajnálatos ’specilaitása’ a túlszaporodott hínár, melynek következtében mind a Formula mind a Foil hajóosztályok indulását törölte a rendezőség. A többi hajóosztály: BIC Techno (Plus, U15, U17), Racebord, RS:X Férfi, RS:X 8.5 versenyzését kevésbé befolyásolta a hínár, bár nekik is okozott némi problémát.

A pályaversenyen kívül természetesen megrendezésre került a Kis szeles freestyle utolsó fordulója is.

A Szent István Kupa adott otthont az U14 KIS szeles freestyle magyar bajnokságnak is, mely 19-én került megrendezésre. A Verseny egy fordulós volt, végeredménye a bajnokság végeredménye is egyben.

A nevezők:

a pályaversenyre 41-en neveztek

· Racebord osztály:  8 fő

· RS.X férfi osztály: 3 fő

· RS:X 8.5 osztály: 5 fő

· Bic Techno U15: 14 fő – egyben a legnépesebb osztály J

· Bic Techno U17: 7 fő

· Bic Techno Plus: 4 fő

 

A kis szeles freestyle utolsó fordulójában nevezettek száma: 13.

Az U14 kis szeles freestyle bajnokságban nevezettek száma: 9 fő (végül Ákos Tamás Márk nem indult el) így 8 gyerek között dőlt el a bajnokság sorsa.

Az első napon (augusztus 18-án) a megnyitó és kormányosi értekezlet 10:30 kor volt, az első figyelmeztető jelzés pedig 12.00 órakor. Az előrejelzés által beígért szél is megérkezett, így 12.30-kor elrajtolt a Techno osztály, majd utánuk a Racebord s az RS:X együtt. A szél iránya dél/délnyugati volt, ereje 5 -7 csomó között alakult, így – bár a kiírásban 3 futam volt előirányozva – a rendezőség a következő napok szélelőrejelzése miatt (0-5 csomó.) a 4 futam megrendezése mellett döntött, amit sikeresen abszolvált is. Óvás nem történt, este a rendezőség által biztosított közös vacsorával zártuk napot.

A második napon szinte semmi szelet nem ígértek az előrejelzések, a 9.15-ös kormányosi értekezleten így az U14 Kis szeles freestyle forduló megrendezése mellett döntött a rendezőség. A 8 fiatal (8-12 év között) sorsolás alapján kerültek párba egymással, egyenes kieséses rendszerben zajlott a verseny. Végül Mihálkó Máté lett a bajnok, a döntőben Jancsó Kristófon kerekedett felül. Így ő lett a 2019-es év magyar bajnoka.

A délután folyamán még egy futamot sikerült megrendezni a pályaversenyzőknek. A főleg déli (de később forgolódó) irányú szél5-5,5 csomó erősségű volt, azonban eléggé leállós, ami a futam végére éppen, hogy elégnek bizonyult, de szerencsére érvényes volt. Így a napot már 5 megrendezett futammal zártuk. 16 órakor a rendezőség lelőtte az aznapi futamokat, másnapra halasztás mellett döntve.

A harmadik, egyben utolsó versenynapon szintén 9.15-kor kezdődött a kormányosi értekezlet. 20-ára az eddig is gyengülő szél szinte teljesen leállt, az előrejelzések sem jósoltak erősödést. Így a rendezőség Freestyle bajnokság utolsó fordulójának megrendezése mellett döntött. A versenyre 13-an neveztek, azonban Sticzay Péter nem jelent meg, így 12 résztvevő között dőlt el nagyon szoros versenyben az aranyérem sorsa. A verseny színvonala látványosan növekedett a fordulók során, végül a bajnok ismételten Marton András lett.

Miután a szélviszonyok nem változtak (délután 17 órától jelezett szelet az előrejelzés), a rendezőség a verseny lefújása mellett döntött, 13.30kor ez meg is történt.

A díjátadó rendben lezajlott, Marton Béla polgármester adta át a díjakat a nyerteseknek.

A 3 napos verseny során megrendezésre került a tervezett 9 futamból 5 a pályaversenyzők részére, ami sikeresnek mondható valamint a freestyle versenyek is rendben zajlottak. A nagy meleg ellenére jó volt a hangulat, a fiatalok is élvezték az utolsó nyári fordulót.