In memoriam Hatvany Sándor (1940-2019) Fájó szívvel tudatjuk, hogy Hatvany Sándor, a korai magyar szörfélet egyik nagy úttörője életének 79. évében eltávozott közülünk. Emléke örökre velünk marad. Jó szelet Sanyi! Gyászjelentés, információk a temetésről >> Hatvany Sándor a hazai szörfös élet egyik meghatározó szereplője volt, a Visegrádi utcában boltot, és szervízt üzemeltetett. Egy cikk, a Hajó Magazin 1999. májusi számából. Hatvany Sport / HS Sport Service

A szörfözést a délegyházi tavakon kezdte együtt a családjával a legendás hírű alumíniumhéjazású szörffel. Akkor még nem sejtette, hogy hobbija később megélhetési forrása lesz. 1988-ban - a csoportos szörfépítési lehetőséget kihasználva - épített először szörföt a Telefongyárban. Okleveles gépészmérnökként, mint osztályvezető dolgozott az Aluterv-FKI-nál, majd többek megrökönyödésére pályát módosított. Saját sportüzletet nyitott a XIII. kerületben, amely 11 éve folyamatosan üzemel. Kezdetben sportszervízként működött, később kereskedelmi tevékenységgel bővült a profil.

A Visegrádi u. 36. Hatvany Sándor birodalma. A Csanády utcasarokhoz közel lévő üzlet bejáratán kis tábla olvasható: ügynökök kíméljenek! Jobbra újabb felirat: kérem csengetni! Sajnos ez szükségszerű védekezés a mostanság elszaporodott nemkívánatos látogatók ellen. A vásárló néhány lépcsőfok megtétele után világos, zöld tónusú eladótérben találja magát. A nemrég megújult üzlet kissé átalakult, tágasabb, mint korábban volt és egy kis irodával is bővült. A javítóműhely a hátsó részen található, kicsit szűkösnek tűnik, nem csoda, hiszen a tér nagy részét egy vitorlaszabó asztal uralja. Hatvany Sándor ideje legnagyobb részét ebben a kis műhelyben tölti, míg felesége, Katalin kint az eladótérben serénykedik. Tulajdonképpen speciális szaküzletről van szó, mivel a nyári szezonban (tavasztól ? őszig) szörf, télen sí, snowboard és egész éven át tenisz a fő profilja. A helyiség adottsága bizonyos korlátokat szab a belső kialakításnak és az áruk bemutatásának, ám véleményünk szerint mégis célszerű és hangulatos üzletet talál a vásárló.

Itt szinte minden megtalálható, ami a szörfözéshez szükséges: szörfdeszkák, vitorlák, baumok, árbocok, szkegek, szörfruhák, mentőmellények, kötelek, csigák és számtalan apró alkatrész, ami a szörfözés nélkülözhetetlen tartozéka. Forgalmazott márkák: Hot Sails Maui, Wild Winds, Neil Pryde vitorlák, Neil Pryde, F2, Sportex árbocok, K2 és Open Ocean szörfruhák és szörfcipők, Sunshine, Open Ocean, Neil Pryde, F2, Da Kine szörftartozékok, Fin?s szkegek, különféle latnik, F2, Mistral, Bic, Kucséber szörftestek (egyedi elképzelések teljesítése is lehetséges: szín, design, méret, forma). Az árusított termékek nagy részét az üzlet saját importtal biztosítja, ezért igen kedvező áron juthatunk hozzá nagyon sok árucikkhez. Az új termékek értékesítése mellett bizományosi árusítás is folyik, tehát bárki beviheti használt vitorláját, megunt deszkáját, egyéb felszerelését. Aki nem tudja megfizetni az új cucc árát, bizonyára talál jó minőségű használt felszerelést a Hatvany Sportnál. Az üzletben díjtalan szaktanácsadás is folyik. Az árusítás mellett jelentős tevékenységnek számít a szervízelés. Szörfvitorlák javítása eredeti jó minőségű külföldi anyagok felhasználásával folyik (különböző vastagságú monofilmek, dakron és mylar anyagok, ragasztók, szegélyanyagok, stb.). Leggyakoribb problémák, mint monofilm csere, szakadás-, árboczsák-, latnizsák-, latnifeszítők-, latnizsákvégek javítása, varrása ragasztással megerősítve történik. A vitorlák javításánál a szerviz fő törekvése, hogy az eredeti állapotot minél tökéletesebben állítsa vissza. Az ország egész területén ismert a szerviz szakszerű, minőségi munkája. A vitorlákon kívül árbócgyökerek, baumok, szörftestek javítása is folyik. A szerviz egyik specialitása baumbevonat csere, eredeti gyári technológiával. Télen sí, snowboard, korcsolya értékesítése és szervizelése folyik, míg a tenisz és squash egész éves profil. Az üzlet a Tyrolia síkötések, Fischer sílécek és Snow Pro snowboardkötések márkaboltja.

Az üzlet tulajdonosa Hatvany Sándor maga is szörfös ember, sőt rendszeresen részt vesz amatőr szörfversenyeken, vitorla száma HUN 67. Szoros a kapcsolata a versenysporttal is, több magyar szörfversenyzőt szponzorált, nagy kedvezményt biztosít sporttársainak. Különös szakterületnek tekinti az árbockeménység meghatározását és a mérőszámok értelmezését. (Erről a témáról cikk jelent meg a Hajó 23. számában. - szerk.) Kapcsolatot tart külföldi neves szörfversenyzőkkel, többek között Robby Naish-sel, Björn Dunkerbeck-kel, Brian Talma-val, a Moreno nővérekkel. Részt vesz jelentősebb külföldi szakvásárokon, így a szakma minden újdonságát, fejlesztését, irányzatát, figyelemmel kíséri és hasznosítja Visegrádi utcai boltjában.

Szerző: S. Tóth László


(Eredeti cikk: https://windsurfing.hu/news/in_memoriam_hatvany_sandor/1685?fbclid=IwAR2lLkjX8IdyLwXD7xysUQBaDylRp6LYabqAFN0YLzvhRG3mHPOqQd_hmS4)