Szent István Kupa Magyar Szörf Bajnokság 5. forduló

Eredmények
Szent István Kupa 2016 (17 kép)

Beszámoló

Az augusztus 20-ai hétvégén (augusztus 19-21 között) került megrendezésre a Szent István Szörfverseny és Vitorlázónapok keretén belül a KÉSZ Szörf Magyar Bajnokság 5. fordulója. Az idei évben a Szent István Szörfverseny a XXXIV. kiadását élte meg. Igaz az évek során voltak szervezésbeli hullámvölgyek, de idén újult erővel, új helyen egy részben új stáb csapott bele a szervezésbe. A verseny alapító atyái lassan átadják a szervezés gyeplőjét  a következő generációnak, amit a fiatalok ezúton is köszönnek is.

A verseny helyszínéül a balatonfűzfői szörfös zagykazetta közvetlen szomszédságában lévő terület szolgált, amit a Balatonfűzfői Vízisport Centrum kezel (ami amúgy szintén zagykazetta). Természetesen a jó szomszédsági viszonyt ápolva a szörfös beach-et is használhattuk, amit utólag is köszönünk. A Vízisport Centrum egy frissnek mondható klub, ami kifejezetten jolle - és szabadidős vitorlázásra, illetve egyéb vízi sporttevékenység művelésére jött létre.

Az augusztus 20-ai hétvégén versenyt rendezni jó, mert általában jön front…vagy nem. Már a hét elejétől fogva az időjárással foglalkozók ígérték az északi szelet hozó hidegfrontot, ami azért némi optimizmusra adott okot.
A négy osztályban (Techno, RS:X, Formula, Raceboard) 25 nevezett szörfversenyzőt pénteken reggel meglehetősen párás és fülledt idő várta, ami sajnos rányomta az aznapi versenyzésre a bélyegét. Azaz egyszer sem fújt 5 csomó feletti szél…de még 4 sem. Ezen a napon végig halasztás volt érvényben, míg fél négy-négy között másnaptári napra halasztott a versenyrendezőség.
Természetesen a nap még nem ért ezzel véget, mert a „futamok” után jó kis bográcsos várta a versenyzőket.

A szombati nap sem kezdődött túl rózsásan…szintén halasztást kellett húzni szélhiány miatt. Úgy tűnt, hogy a betörni akaró front, illetve a változó légnyomás már éreztette hatását. Sőt a szombatra ígért frontot már csak vasárnap délelőttre jelezte a meteorológia…amiről most már (hétfőn) tudjuk, hogy vasárnap este/hétfő hajnalban jött meg igazán.
Szóval szombaton kora délután volt némi értékelhető/mérhető élénkülés a szélben, amire rámozdult a versenyrendezőség és egy „pumpafutamot” rendezett. Sajnos a szél időközben ismét leállt és ezzel az egy futammal a nap is véget ért. Pontosabban csak versenyzés szempontjából ért véget, míg társadalmi eseményként a maradék, energiadús bográcsos eltűntetése volt még hátra.

A verseny utolsó napjára, vasárnapra a létező összes meteorológiai előrejelzés már reggelre mutatta a frontot és az erős szelet, de az csak késett. Végül kora délután egy óra körül megjött a 15-17kts-os szél, amit a versenyrendezőség azonnal kihasználva elkezdte a futamokat lebonyolítani. A szél ereje folyamatosan nőtt, igaz voltak benne azért kihagyások is, de alapvetően friss/erős szeles futamokat, pontosan kettőt sikerült rendezni. Sajnos a versenykiírásban szereplő vasárnapi időlimit közbeszólt a további futamok rendezésébe.

Összességében tehát a három nap alatt három futam került lebonyolításra mindegyik osztályban, kivéve a Formulát, mert ott csak kettő lett.

Bízunk benne, hogy a „minden jó, ha a vége jó” szólás most is érvényben volt és a versenyzők, illetve kísérőik elégedettek a szervezéssel és a versenyrendezéssel. Továbbá bízunk benne, hogy a helyszín is elnyerte a versenyzők tetszését és jövőre ugyanitt, ugyanekkor ismételten fogunk találkozni.

Természetesen köszönjük a szponzoroknak is a támogatást:

  • KÉSZ Kft.
  • notebook.hu
  • DIBU Építőipari Kft.
  • Gyógytorna Stúdió Budaörs
  • Hodács Composites
  • P-Max Technológiai Kft.
  • Moodio
  • Destra
  • Dr. György Gyógyszertár
  • Csepregi Vízisport Kft.

Na és persze minden magánszemélynek is, aki csak egy kicsit is hozzájárult a verseny megszervezéséhez, lebonyolításához. Köszönjük!

Jó szelet – szép sikereket!

Köszönettel:
Szent István Szörfverseny szervezői
Versenyrendezőség
Balatonfűzfői Vízisport Centrum

Időpont2016. 08. 19. - 21.
KategóriákRS:X, Raceboard, Techno 293, Formula
HelyszínBalatonfűzfő
Weblaphttp://www.hwa.hu
VersenyutasításLetöltés (DOC)
EredményekLetöltés (XLSX)