Interjúk az Európa Bajnokság előtt

Interjúk az Európa Bajnokság előtt

Szeptember 4-én kezdődik a balatonfüredi Európa Bajnokság. A magyar válogatott tagjait kérdeztük felkészülésükről, tapasztalaikról és az esélyekről.

Cholnoky Sára (HUN-119)

Kategória: Raceboard Női

 

Nagy-Pál Levente: Tavaly megvalósítottad az álmod és ott voltál a rió-i olimpián magyar szörfösként. Hogyan telt az elmúlt egy év azóta?

Cholnoky Sára: 10 év versenyzés után nagy öröm volt kijutni Rióba, rengeteg lemondással és munkával járt, de 100%-ig megérte. Az Olimpia után szeptemberben elkezdtem napi 8 órában dolgozni és kevesebb időm maradt az edzésekre, idén már több edzőtáborba is eljutottam Horvátországba és a Balatonra, ahol tudtam készülni a hazai versenyekre. Emellett egész nyáron szörfön álltam, de több időt töltöttem oktatással, mint versenyzéssel.

 

N-PL.: 2017-nem nem indultál nemzetközi versenyeken, de a balatonfüredi Raceboard Európa bajnokságon azért részt veszel. Miért döntöttél úgy, hogy ezt bevállalod?

Ch. S.: Így van, idén a munka nagyobb szerepet kapott, amikor volt időm, akkor versenyek helyett inkább edzőtáborba mentem. RS:X-en kevesebb időt töltöttem, azonban a Raceboard már nagyon régóta vonzott. Az RS:X magyar bajnokság még nyár elején lezajlott, így utána teljes mértékben a Raceboardra tudtam koncentrálni. A Magyar Szörf Szövetségtől megkaptam a legjobb deszkát és egy Loft vitorlát is, így örömmel tudtam vállalni a hazai EB-n való szereplést. 

 

N-PL.: Mennyire ismered a balatonfüredi szélviszonyokat, milyen időjárásnak örülnél a legjobban?

Ch. S.: Amikor elkezdtem szörfözni, a legtöbb időt Balatonfüreden töltöttük, itt voltak a válogatott edzőtáborok és sok verseny is. Azóta Fűzfőn és Alsóörsön edzettem inkább. Mindig is inkább nagy szeles voltam, így mindig örülök, ha bő szélben tudunk versenyezni. 5 napon át fog zajlani a verseny, napi 2-3 futammal, így azt gondolom, hogy minden körülmény között helyt kell állni, ha valaki szeretne a dobogó legfelső fokára felállni.

 

N-PL.: Neked is ez a célod, kik a nagy ellenfelek?

Ch. S.: Természetesen! Kár lenne elindulni a versenyen, ha nem ez lenne a cél, de már a dobogós helyezésnek is nagyon örülnék. Nagyon keveset versenyeztem Raceboard osztályban, így vannak még hiányosságaim. Gádorfalvi Luca is indul a versenyen, aki a 2000-es olimpián Raceboarddal indult, így egy 20-25 év előnye van ebben a kategóriában. Az idei világbajnok Blanca Manchón nem jön el hazánkba versenyezni, a többi Raceboard női versenyzőt kevésbé ismerem, de úgy gondolom erős lesz a mezőny.

 

Gádorfalvi Luca (HUN-41)

Kategória: Raceboard Masters Női

 

Cholnoky Sára:. A 2000-es sydney-i olimpián Raceboarddal (Mistral One Design) versenyeztél, majd több év kihagyás után visszatértél a magyar szörfös életbe. Jelenleg két kislány édesanyja vagy és közben testnevelést tanítasz Sóskúton. Jut időd edzeni, vagy inkább a versenyzéssel tudsz készülni a soron következő Raceboard Európa bajnokságra?

Gádorfalvi Luca: Mostanában már nincs időm a versenyfelkészülésre, de szerencsére régebben sok időt tölthettem a vízen, ezért úgy gondolom, hogy ez valamelyest lefarag a hátrányomból, ami a nem megfelelő kondíciómból adódik. Természetesen azért a mozgás még így is a napjaim része, csak már nem annyira a szörfözésre koncentrálódik.

 

Ch.S.: Mi motivál még ennyi év szörfözés után is, hogy újra és újra deszkára állj?

G. L.: Egyetlen mondattal válaszolva: imádok versenyezni! Persze magát a szörfözést is szeretem...szél, víz, Nap... lételemeim. Mindenért odavagyok ami a természettel összefűzhető. De a versenyzés adja meg az adrenalint és ez az, ami  még ennyi év után is motivál.

 

Ch.S.: Mennyire ismered a balatonfüredi viszonyokat, lesz-e előnyöd a külföldi versenyzőkkel szemben?

G. L.: Balatonfüreden rengeteg versenyt rendeztek régebben, de már jó ideje nem szörföztem ennek a csodás városnak a vízterületén, ami az egyik legszebb a környéken. A balatoni hullámok mások, mint amik a tengereken, óceánokon vannak és a szél is sokkal gyorsabban változik. Talán ebben lehet előnyöm a külföldi versenyzőkkel szemben, bár nem tudom, hogy ők honnan érkeznek.

 

Ch.S.: Köztudottan kis szeles versenyző vagy, ami a Balatonon nagy előnyt jelent. Milyen eredménnyel lennél elégedett az EB-n és kit tartasz legnagyobb ellenfelednek?

G. L.: Elégedett leszek, ha magamhoz képest jól teljesítek. Köztudottan nem tartozom már a fiatal, aktív versenyzők közé, de mindent meg fogok tenni, hogy ennek ellenére, mégiscsak megálljam a helyem.  :-)))

 

Molnár Ákos (HUN-5)

Kategória: Raceboard Veteran Férfi

 

Cholnoky Sára: Korábban versenyeztél Raceboarddal, azonban az utóbbi években Formula és Szlalom osztályokban mutattad meg tudásod, ahol kiemelkedően szerepeltél, több magyar bajnoki címet begyűjtve. Mi motivált abban, hogy visszaállj Raceboardra és indulj a balatonfüredi Raceboard Európa bajnokságon?

Molnár Ákos: Egy világversenyen rész venni bármilyen hajóosztályban minden versenyzőnek óriási élmény, de ha ez a hazai vizeken kerül megrendezésre, az még inkább motiválja az embert. A Szövetség felajánlott egy modern hajót is, ami végképp eldöntötte az indulási szándékomat.  

 

Ch.S.: Mennyire igényel a Raceboard osztály más tudást a többi osztályhoz képest, amivel versenyeztél? Milyen szél lenne a legoptimálisabb számodra az EB-n?

M. Á.: Azokban a hajóosztályokban amikben versenyzem, (formula, szlalom, sebességi) sikló hajóosztályok. A raceboard úszó hajó. 18 éve álltam utoljára raceboardon, amihez a visszaszokás sok szörfözést ígényel, de idáig a Masters VB-n, és a viganyi Magyar Bajnokság fordulói miatt kevés lehetőségem volt a visszaszokásra. Régen az erősebb szeleket szerettem, de a deszka újdonsága/szokatlansága miatt inkább a közép szelekre szavaznék...

 

Ch.S.: "Veteran" kategóriába tartozol már, de ahogy láthatjuk szép számban (15 nevezett) vannak a te korosztályodban. Milyen eredményre számítasz, hogyan sikerült a felkészülés idén?

M. Á.: Nem bocsátkoznék jóslásokba, mert egyáltalán nem ismerem az ellenfeleket. Számomra ismeretlen ez a mezőny., de látom, hogy a környező országokon kívül tengerrel rendelkező országokból is jönnek (francia, lengyel) és még nem tudjuk kik fognak az utolsó percben nevezni. Feltételezem ez a kategória is igen erős mezőnyű lesz.

Azt gondolom, szeles idényünk volt ezidáig, de nekem a felkészülés mint említettem elsősorban a formulára, és szlalomra korlátozódott, nemrég álltam raceboardra, és augusztus 20.-a után csak evvel szeretnék edzeni, tehát nekem még nincs befejezve a felkészülésem....

 

Ch.S.: Évente hány napot töltesz vízen, elsősorban hol szörfözöl?

M. Á.: Csak a kérdés második felére tudok válaszolni, mert nem vezetek edzésnaplót. Elsősorban a Velencei tavon edzek, de Balatonon is szoktam szörfözni, de jóval kevesebbet.

 

Jó szelet minden szörfösnek: Dr Molnár Ákos. HUN 5

 

 

Varga Gábor (HUN-99)

Kategória: Raceboard Férfi

 

Cholnoky Sára: Az utóbbi években inkább Formula és Szlalom osztályokban találkozhattunk veled, azonban korábban Raceboad és RS:X osztályban is versenyeztél. A 2017-es hazai Európa Bajnokság neked is kedvet csinált, hogy visszaállj erre a deszkára. Az évek során sokat változtak a felszerelések. Mennyire jöttek vissza a régi élmények, hogyan tetszika az új Starboard Phantom deszka?
Varga Gábor: Valóban régen volt már az RSX és még régebben a Mistral OD. Nagyon furcsa volt ráállni a deszkára és a vitorla is teljesen más, mint amihez az elmúlt 9 évben szoktam. Kis szélben nagyon keresgéltem a helyem a deszkán, nagy szélben a perdülés pedig teljesen más mozgást igényel. Szerencsére vannak külföldi raceboardos barátaim, akiktől segítséget kaptam a beállításokkal és pozíciókkal kapcsolatban. Így könnyebb volt újra megszokni a raceboardot. A Phantomot egy nagyon jó deszkának tartom, meglepődtem, hogy nagy szélben még jobban is lehet kontrollálni mint egy RSX-et. Élvezem a felszerelést és még sok kihívást ad.
 

Ch.S.: Egyesületed, a SURF CORE (Szörfbázis) SE a Velencei-tónál található. Megfelelő hely készülni a balatoni Eruópa Bajnokságra, vagy más helyeken is edzettél?

V. G.: Azt gondolom, hogy a várható É-ÉNY-i szél a füredi öbölben nagyon hasonló körülményeket ad, mint a Velencei-tó. Sűrűn forgolódó szél, kicsi meredek hullámok. Persze egy déli szélben teljesen más lehet a helyzet és szeptemberben bármilyen szél fújhat a Balatonon. Augusztus 20. után 7-8 napot összesen biztosan Füreden fogok tölteni és ott fogok edzeni, és amennyire lehet, megpróbálom megfigyelni a speciális körülményeket, tendenciákat.

Ch.S.: Nagy neveket is láthatunk a nevezettek között, úgy mint Gádorfalvi Áron (6x olimpikon) vagy a portugál Joao Rodrigues (7x olimpikon). Milyen eredménnyel lennél elégedett?
V. G.: A felkészülésemre sajnos nem tudtam a nyáron annyi időt fordítani, mint terveztem, de ha augusztus második felében sokat tudok vizen lenni, be tudom hozni a lemaradást. Ha az EB-re 77-75kg-ra le tudok fogyni akkor az is benne van a pakliban, hogy meglepetést tudok okozni. Én azzal lennék elégedett, ha megfelelő mentális állapotban a maximumot tudnám kihozni magamból. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

Ch.S.: Raceboard osztályban több gyártótól is lehet felszerelést használni. Te milyen vitorlázatot választottál?
V. G.: Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a jelenlegi egyik legjobb tulajdonságokkal rendelkező raceboard vitorla forgalmazója vagyok Magyarországon, a Loftsails-nek. Így magabiztosan tudok rajthoz állni a felszerelést illetően anélkül, hogy más gyártótol kellett volna vásárolnom. Ezen felül egy egyedi szkeget is rendeltem, ami úgy gondolom segíthet a jobb teljesítmény elérésében.

 

 

Geiger Richárd (HUN-206)

Kategória: Raceboard Ifjúsági

 

Cholnoky Sára: Idei évben rengeteg világversenyen résztveszel különböző kategóriákban. Elkezdtél RS:X osztályban versenyezni, közben készülsz a Techno Plus osztályban az Ifjúsági Olimpiára és még egy Raceboard Európa bajnokság is van az évben. Körülbelül hány napot töltesz ebben az évben vízen és mennyire tudsz a Raceboardra koncentrálni?

Geiger Richárd: Idén kb 30 napot tudtam vízen tölteni. A Raceboard deszkát a kvalifikációs világbajnokság után kaptam meg, és amennyit csak tudtam vízen voltam. Szerintem elegendő volt az időm,hogy megérezzem a deszkát.

 

Ch. S.: A Szövetségtől kaptál te is egy Starboard Phantom deszkát a versenyre és az edzésekre. Mennyire különbözik ez a deszka az általad eddig használtakhoz képest, hogyan tetszik ez az osztály?

G. R.:Teljesen más ez a deszka. Sokkal vékonyabb es hosszabb az rsx,vagy a bic deszkánál. Nagyon teteszik ez az osztály, mert már elég kicsi szélben lehet vele jól menni.

 

Ch.S.: Balatonfűzfőn kezdtél el szörfözni és itt edzettél a legtöbbet. Mennyire ismered a balatonfüredi szélviszonyokat? Milyen szélnek örülnél legjobban a versenyen?

G. R.:  Nem igazán ismerem a Füredi szélviszonyokat, de szeretnék még edzeni A helyszínen egy kicsit. A legjobban az erős szélnek örülnék, szerintem 15 csomónál nagyobb szélben tudok elég jól menni.

 

Ch.S.: Milyen eredményt szeretnél elérni az Európa bajnokságon szeptemberben, kit tartasz a legnagyobb ellenfelednek?

G. R.: Ifi kategóriában első szeretnék lenni. Sajnos nem ismerem ebben az osztalyban versenyző külföldieket. A célom csak az, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el.

 

Sok sikert kívánunk minden versenyzőnek!