Interjúk az Európa Bajnokság előtt

Interjúk az Európa Bajnokság előtt

Szeptember 4-én kezdődik a balatonfüredi Európa Bajnokság. A magyar válogatott tagjait kérdeztük felkészülésükről, tapasztalaikról és az esélyekről.

Cholnoky Sára (HUN-119)

Kategória: Raceboard Női

 

Nagy-Pál Levente: Tavaly megvalósítottad az álmod és ott voltál a rió-i olimpián magyar szörfösként. Hogyan telt az elmúlt egy év azóta?

Cholnoky Sára: 10 év versenyzés után nagy öröm volt kijutni Rióba, rengeteg lemondással és munkával járt, de 100%-ig megérte. Az Olimpia után szeptemberben elkezdtem napi 8 órában dolgozni és kevesebb időm maradt az edzésekre, idén már több edzőtáborba is eljutottam Horvátországba és a Balatonra, ahol tudtam készülni a hazai versenyekre. Emellett egész nyáron szörfön álltam, de több időt töltöttem oktatással, mint versenyzéssel.

 

N-PL.: 2017-nem nem indultál nemzetközi versenyeken, de a balatonfüredi Raceboard Európa bajnokságon azért részt veszel. Miért döntöttél úgy, hogy ezt bevállalod?

Ch. S.: Így van, idén a munka nagyobb szerepet kapott, amikor volt időm, akkor versenyek helyett inkább edzőtáborba mentem. RS:X-en kevesebb időt töltöttem, azonban a Raceboard már nagyon régóta vonzott. Az RS:X magyar bajnokság még nyár elején lezajlott, így utána teljes mértékben a Raceboardra tudtam koncentrálni. A Magyar Szörf Szövetségtől megkaptam a legjobb deszkát és egy Loft vitorlát is, így örömmel tudtam vállalni a hazai EB-n való szereplést. 

 

N-PL.: Mennyire ismered a balatonfüredi szélviszonyokat, milyen időjárásnak örülnél a legjobban?

Ch. S.: Amikor elkezdtem szörfözni, a legtöbb időt Balatonfüreden töltöttük, itt voltak a válogatott edzőtáborok és sok verseny is. Azóta Fűzfőn és Alsóörsön edzettem inkább. Mindig is inkább nagy szeles voltam, így mindig örülök, ha bő szélben tudunk versenyezni. 5 napon át fog zajlani a verseny, napi 2-3 futammal, így azt gondolom, hogy minden körülmény között helyt kell állni, ha valaki szeretne a dobogó legfelső fokára felállni.

 

N-PL.: Neked is ez a célod, kik a nagy ellenfelek?

Ch. S.: Természetesen! Kár lenne elindulni a versenyen, ha nem ez lenne a cél, de már a dobogós helyezésnek is nagyon örülnék. Nagyon keveset versenyeztem Raceboard osztályban, így vannak még hiányosságaim. Gádorfalvi Luca is indul a versenyen, aki a 2000-es olimpián Raceboarddal indult, így egy 20-25 év előnye van ebben a kategóriában. Az idei világbajnok Blanca Manchón nem jön el hazánkba versenyezni, a többi Raceboard női versenyzőt kevésbé ismerem, de úgy gondolom erős lesz a mezőny.

 

Gádorfalvi Luca (HUN-41)

Kategória: Raceboard Masters Női

 

Cholnoky Sára:. A 2000-es sydney-i olimpián Raceboarddal (Mistral One Design) versenyeztél, majd több év kihagyás után visszatértél a magyar szörfös életbe. Jelenleg két kislány édesanyja vagy és közben testnevelést tanítasz Sóskúton. Jut időd edzeni, vagy inkább a versenyzéssel tudsz készülni a soron következő Raceboard Európa bajnokságra?

Gádorfalvi Luca: Mostanában már nincs időm a versenyfelkészülésre, de szerencsére régebben sok időt tölthettem a vízen, ezért úgy gondolom, hogy ez valamelyest lefarag a hátrányomból, ami a nem megfelelő kondíciómból adódik. Természetesen azért a mozgás még így is a napjaim része, csak már nem annyira a szörfözésre koncentrálódik.

 

Ch.S.: Mi motivál még ennyi év szörfözés után is, hogy újra és újra deszkára állj?

G. L.: Egyetlen mondattal válaszolva: imádok versenyezni! Persze magát a szörfözést is szeretem...szél, víz, Nap... lételemeim. Mindenért odavagyok ami a természettel összefűzhető. De a versenyzés adja meg az adrenalint és ez az, ami  még ennyi év után is motivál.

 

Ch.S.: Mennyire ismered a balatonfüredi viszonyokat, lesz-e előnyöd a külföldi versenyzőkkel szemben?

G. L.: Balatonfüreden rengeteg versenyt rendeztek régebben, de már jó ideje nem szörföztem ennek a csodás városnak a vízterületén, ami az egyik legszebb a környéken. A balatoni hullámok mások, mint amik a tengereken, óceánokon vannak és a szél is sokkal gyorsabban változik. Talán ebben lehet előnyöm a külföldi versenyzőkkel szemben, bár nem tudom, hogy ők honnan érkeznek.

 

Ch.S.: Köztudottan kis szeles versenyző vagy, ami a Balatonon nagy előnyt jelent. Milyen eredménnyel lennél elégedett az EB-n és kit tartasz legnagyobb ellenfelednek?

G. L.: Elégedett leszek, ha magamhoz képest jól teljesítek. Köztudottan nem tartozom már a fiatal, aktív versenyzők közé, de mindent meg fogok tenni, hogy ennek ellenére, mégiscsak megálljam a helyem.  :-)))

 

Molnár Ákos (HUN-5)

Kategória: Raceboard Veteran Férfi

 

Cholnoky Sára: Korábban versenyeztél Raceboarddal, azonban az utóbbi években Formula és Szlalom osztályokban mutattad meg tudásod, ahol kiemelkedően szerepeltél, több magyar bajnoki címet begyűjtve. Mi motivált abban, hogy visszaállj Raceboardra és indulj a balatonfüredi Raceboard Európa bajnokságon?

Molnár Ákos: Egy világversenyen rész venni bármilyen hajóosztályban minden versenyzőnek óriási élmény, de ha ez a hazai vizeken kerül megrendezésre, az még inkább motiválja az embert. A Szövetség felajánlott egy modern hajót is, ami végképp eldöntötte az indulási szándékomat.  

 

Ch.S.: Mennyire igényel a Raceboard osztály más tudást a többi osztályhoz képest, amivel versenyeztél? Milyen szél lenne a legoptimálisabb számodra az EB-n?

M. Á.: Azokban a hajóosztályokban amikben versenyzem, (formula, szlalom, sebességi) sikló hajóosztályok. A raceboard úszó hajó. 18 éve álltam utoljára raceboardon, amihez a visszaszokás sok szörfözést ígényel, de idáig a Masters VB-n, és a viganyi Magyar Bajnokság fordulói miatt kevés lehetőségem volt a visszaszokásra. Régen az erősebb szeleket szerettem, de a deszka újdonsága/szokatlansága miatt inkább a közép szelekre szavaznék...

 

Ch.S.: "Veteran" kategóriába tartozol már, de ahogy láthatjuk szép számban (15 nevezett) vannak a te korosztályodban. Milyen eredményre számítasz, hogyan sikerült a felkészülés idén?

M. Á.: Nem bocsátkoznék jóslásokba, mert egyáltalán nem ismerem az ellenfeleket. Számomra ismeretlen ez a mezőny., de látom, hogy a környező országokon kívül tengerrel rendelkező országokból is jönnek (francia, lengyel) és még nem tudjuk kik fognak az utolsó percben nevezni. Feltételezem ez a kategória is igen erős mezőnyű lesz.

Azt gondolom, szeles idényünk volt ezidáig, de nekem a felkészülés mint említettem elsősorban a formulára, és szlalomra korlátozódott, nemrég álltam raceboardra, és augusztus 20.-a után csak evvel szeretnék edzeni, tehát nekem még nincs befejezve a felkészülésem....

 

Ch.S.: Évente hány napot töltesz vízen, elsősorban hol szörfözöl?

M. Á.: Csak a kérdés második felére tudok válaszolni, mert nem vezetek edzésnaplót. Elsősorban a Velencei tavon edzek, de Balatonon is szoktam szörfözni, de jóval kevesebbet.

 

Jó szelet minden szörfösnek: Dr Molnár Ákos. HUN 5

 

 

Varga Gábor (HUN-99)

Kategória: Raceboard Férfi

 

Cholnoky Sára: Az utóbbi években inkább Formula és Szlalom osztályokban találkozhattunk veled, azonban korábban Raceboad és RS:X osztályban is versenyeztél. A 2017-es hazai Európa Bajnokság neked is kedvet csinált, hogy visszaállj erre a deszkára. Az évek során sokat változtak a felszerelések. Mennyire jöttek vissza a régi élmények, hogyan tetszika az új Starboard Phantom deszka?
Varga Gábor: Valóban régen volt már az RSX és még régebben a Mistral OD. Nagyon furcsa volt ráállni a deszkára és a vitorla is teljesen más, mint amihez az elmúlt 9 évben szoktam. Kis szélben nagyon keresgéltem a helyem a deszkán, nagy szélben a perdülés pedig teljesen más mozgást igényel. Szerencsére vannak külföldi raceboardos barátaim, akiktől segítséget kaptam a beállításokkal és pozíciókkal kapcsolatban. Így könnyebb volt újra megszokni a raceboardot. A Phantomot egy nagyon jó deszkának tartom, meglepődtem, hogy nagy szélben még jobban is lehet kontrollálni mint egy RSX-et. Élvezem a felszerelést és még sok kihívást ad.
 

Ch.S.: Egyesületed, a SURF CORE (Szörfbázis) SE a Velencei-tónál található. Megfelelő hely készülni a balatoni Eruópa Bajnokságra, vagy más helyeken is edzettél?

V. G.: Azt gondolom, hogy a várható É-ÉNY-i szél a füredi öbölben nagyon hasonló körülményeket ad, mint a Velencei-tó. Sűrűn forgolódó szél, kicsi meredek hullámok. Persze egy déli szélben teljesen más lehet a helyzet és szeptemberben bármilyen szél fújhat a Balatonon. Augusztus 20. után 7-8 napot összesen biztosan Füreden fogok tölteni és ott fogok edzeni, és amennyire lehet, megpróbálom megfigyelni a speciális körülményeket, tendenciákat.

Ch.S.: Nagy neveket is láthatunk a nevezettek között, úgy mint Gádorfalvi Áron (6x olimpikon) vagy a portugál Joao Rodrigues (7x olimpikon). Milyen eredménnyel lennél elégedett?
V. G.: A felkészülésemre sajnos nem tudtam a nyáron annyi időt fordítani, mint terveztem, de ha augusztus második felében sokat tudok vizen lenni, be tudom hozni a lemaradást. Ha az EB-re 77-75kg-ra le tudok fogyni akkor az is benne van a pakliban, hogy meglepetést tudok okozni. Én azzal lennék elégedett, ha megfelelő mentális állapotban a maximumot tudnám kihozni magamból. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

Ch.S.: Raceboard osztályban több gyártótól is lehet felszerelést használni. Te milyen vitorlázatot választottál?
V. G.: Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a jelenlegi egyik legjobb tulajdonságokkal rendelkező raceboard vitorla forgalmazója vagyok Magyarországon, a Loftsails-nek. Így magabiztosan tudok rajthoz állni a felszerelést illetően anélkül, hogy más gyártótol kellett volna vásárolnom. Ezen felül egy egyedi szkeget is rendeltem, ami úgy gondolom segíthet a jobb teljesítmény elérésében.

 

 

Geiger Richárd (HUN-206)

Kategória: Raceboard Ifjúsági

 

Cholnoky Sára: Idei évben rengeteg világversenyen résztveszel különböző kategóriákban. Elkezdtél RS:X osztályban versenyezni, közben készülsz a Techno Plus osztályban az Ifjúsági Olimpiára és még egy Raceboard Európa bajnokság is van az évben. Körülbelül hány napot töltesz ebben az évben vízen és mennyire tudsz a Raceboardra koncentrálni?

Geiger Richárd: Idén kb 30 napot tudtam vízen tölteni. A Raceboard deszkát a kvalifikációs világbajnokság után kaptam meg, és amennyit csak tudtam vízen voltam. Szerintem elegendő volt az időm,hogy megérezzem a deszkát.

 

Ch. S.: A Szövetségtől kaptál te is egy Starboard Phantom deszkát a versenyre és az edzésekre. Mennyire különbözik ez a deszka az általad eddig használtakhoz képest, hogyan tetszik ez az osztály?

G. R.:Teljesen más ez a deszka. Sokkal vékonyabb es hosszabb az rsx,vagy a bic deszkánál. Nagyon teteszik ez az osztály, mert már elég kicsi szélben lehet vele jól menni.

 

Ch.S.: Balatonfűzfőn kezdtél el szörfözni és itt edzettél a legtöbbet. Mennyire ismered a balatonfüredi szélviszonyokat? Milyen szélnek örülnél legjobban a versenyen?

G. R.:  Nem igazán ismerem a Füredi szélviszonyokat, de szeretnék még edzeni A helyszínen egy kicsit. A legjobban az erős szélnek örülnék, szerintem 15 csomónál nagyobb szélben tudok elég jól menni.

 

Ch.S.: Milyen eredményt szeretnél elérni az Európa bajnokságon szeptemberben, kit tartasz a legnagyobb ellenfelednek?

G. R.: Ifi kategóriában első szeretnék lenni. Sajnos nem ismerem ebben az osztalyban versenyző külföldieket. A célom csak az, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el.

 

Sok sikert kívánunk minden versenyzőnek!

 

 

Hírek

Karácsony 2017

2017.12.21

Díjátadó képek 2017

2017.12.05

Magyar Bajnoki forduló rendezés 2018

2017.11.27

Bajnokság Eredmények 2017

2017.11.27

Elnökségi ülés 11.22

2017.11.20

Magyar Szörf Bajnokság Díjkiosztó 2017

2017.11.17

Hiszek benned sport program

2017.11.08

Techno 293 Junior VB beszámoló SALOU

2017.11.07

Sportlétesítmény menedzsment posztgraduális képzés indul

2017.10.30

Sebességi Magyar Bajnoki forduló 10.28

2017.10.24

Elnökségi ülés 10.13

2017.10.13

S&S Szlalom bajnoki forduló

2017.10.10

Magyar Szlalom Bajnoki forduló és S&S Amatőr Szlalom Kupa a hétvégén!!!

2017.10.06

Raceboard Európa Bajnokság összefoglaló

2017.09.11

Interjúk az Európa Bajnokság előtt

2017.09.01

EB-re KÉSZül a Magyar Szörf Válogatott

2017.08.31

XXXV. Szent István Kupa beszámoló

2017.08.22

Magyar Wave Bajnokság - Prasonisi (GRE)

2017.08.21

Szlalom Magyar Bajnokság 1. forduló

2017.08.16

WSC U13 Bajnokság 2017

2017.07.25

2017. Raceboard EB promó videó

2017.07.24

Techno Plus Világbajnokság: Geiger Richárd 14.

2017.07.21

Őszi OKJ-s tanfolyamok

2017.07.18

ISUZU D-MAX Beach Fesztivál 2017

2017.06.29

Sajtótájékoztató az EB-ről

2017.06.14

Szörfsuli program

2017.06.14

Raceboard Európa Bajnokság sajtótájékoztató - MTI

2017.06.14

LYC-MSZA Supercup - eredmények

2017.06.12

RipCurl Kupa - Eredmények

2017.06.08

Lezárva - Online nevezés - Rip Curl kupa

2017.05.30

Versenykiírás a Rip Curl Kupához és a Cseh Bajnoksághoz (amely része a Formula Magyar Bajnokságnak)

2017.05.24

Elnökségi jegyzőkönyv

2017.05.09

Speed elmarad

2017.04.28

Elnökségi ülés

2017.04.28

Torbole 2017

2017.04.18

Vitorla pályázati eredmény

2017.04.18

Edzőtábor pályázat eredménye

2017.04.18

Pályázati felhívások

2017.04.10

2017-es Szlalom Bajnokság tervezett időpontjai

2017.04.06

sportorvosi engedély

2017.04.03

Alakuló elnökségi ülés

2017.03.31

Versenyengedély

2017.03.20

Motorcsónak használati pályázat eredmény

2017.03.16

Lerövidült a szörfedzői jelentkezés

2017.03.13

Pályázati felhívás egyesületeknek U13-as versenyzésre alkalmas tanuló gyermek vitorlákra

2017.03.10

Pályázati felhívás egyesületeknek edzőtáborok támogatására

2017.03.10

Szörfedző kerestetik

2017.03.09

2017. Versenynaptár

2017.02.24

Boat Show 2017.

2017.02.23

2017. Versenyengedély kérő lap

2017.02.17

Közgyűlés - Új elnökség

2017.02.16

Szörf EB a Sport Reggeliben!

2017.02.08

szabályismertetés március 4.

2017.02.07

Díjátadó videó

2017.01.25

Mussanah Race Week - Omán

2017.01.21

Közgyűlés - 2017.02.15. - 10:00

2017.01.19

Közgyűlés 2017

2017.01.05

Motorcsónak használati pályázat

2017.01.04